Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Τι είναι το Film Office

Το Film Office (Γραφείο Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών, δηλ. γραφείο υποδοχής και  εξυπηρέτησης οπτικοακουστικών παραγωγών, ταινιών  κινηματογράφου, διαφημιστικών κ.α.) συνιστά μια πρωτοβουλία που απευθύνεται σε ένα πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς, τις διεθνείς παραγωγές κινηματογραφικών ταινιών με στόχο την συντονισμένη και αποτελεσματική προσέλκυση τους για υλοποίηση παραγωγών στην Ελλάδα.

Σκοπός του Film Office είναι να αποτελέσει κόμβο διαχείρισης των αιτημάτων κινηματογράφησης, καθώς επίσης και διασύνδεσης των επαγγελματιών και φορέων που σχετίζονται με την εκτέλεση μιας οπτικοακουστικής παραγωγής.

Η λειτουργία των Film Offices στις Περιφέρειες χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Ωστόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αξιοποιεί και παράλληλες, πρόσθετες ευκαιρίες για να προσελκύσει τους σημαντικότερους διεθνείς φορείς που επενδύουν στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Στο πλαίσιο αυτό μέσω της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό έργο CIAK, το οποίο χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα Interreg V/A Greece-Italy (EL-IT) 2014-2020 δημιούργησε το δικό της Film Office με στόχο την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

Το γραφείο λειτουργεί από τα τέλη Ιανουαρίου 2019, στη συμβολή των οδών Αμερικής και Αιγίου στην Πάτρα.

Το Ευρωπαϊκό Έργο CIAK

Το ευρωπαϊκό έργο CIAK με αναλυτικό τίτλο «Κοινές πρωτοβουλίες για την αναγνώριση και αξιοποίηση της δυνατότητας τουρισμού της περιοχής του προγράμματος μέσω κινηματογράφου – Common Initiatives to AcKnowledge and valorize tourism potential of the programme area through cinema» χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας [Interreg V-A Greece-Italy] 2014-2020. Το έργο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 2 - Ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος - με προϋπολογισμό περί τις 900.000,00 ευρώ. Στοχεύει να προωθήσει την αξιοποίηση των εμπλεκόμενων περιοχών της Απουλίας και των Ελληνικών Περιφερειών με την εφαρμογή πρωτοβουλιών που συνδέονται με τον οπτικό-ακουστικό τομέα, δημιουργώντας την ευκαιρία να γίνουν ευρύτερα γνωστές και να αναδείξει την ελκυστικότητα των τόπων, καθώς και την ιστορική και φυσική ομορφιά τους ως καταλύτες για την τουριστική τους ανάπτυξη.

 

Υπηρεσίες που παρέχει το Film Office της ΠΔΕ

Ο σχεδιασμός της δομής της λειτουργίας του Film Office έχει στόχο να απαντήσει σε ζητήματα όπως η διοίκηση για τις τοποθεσίες γυρισμάτων, ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων (πχ Δήμων, Περιφερειών, Υπουργείων κ.α.), την αδειοδότηση γυρισμάτων, τη λήψη κατάλληλου εξοπλισμού, την εξεύρεση κατάλληλης διαμονής κ.λ.π.

Ειδικότερα, η δημιουργία ενός Film Office στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προσφέρει υποστήριξη σε παραγωγές προκειμένου να επιταχύνει και να εξομαλύνει εκείνες τις υπηρεσίες που απαιτούν αποφάσεις και εξουσιοδοτήσεις από τη δημόσια διοίκηση ή τους κρατικούς φορείς.

Το Film Office παρέχει σε διεθνείς επιχειρήσεις και επαγγελματίες εστιασμένες και για δημόσια χρήση υπηρεσίες όπως:

  • Υποδοχή αιτημάτων αδειοδοτήσεων γυρισμάτων/Συντονισμός συναρμόδιων φορέων/Καλωσόρισμα και υποστήριξη των παραγωγών, με στόχο την ελαχιστοποίηση των διοικητικών γραφειοκρατικών πράξεων (one stop shop)
  • Πληροφόρηση σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία σε θέματα που αφορούν μία παραγωγή
  • Παρακολούθηση έκδοσης αδειών/Χορήγηση όλων των απαιτούμενων αδειών συγκεντρωμένες από όλους τους αρμόδιους φορείς σε Έλληνα ή Αλλοδαπό παραγωγό
  • Πληροφόρηση και υποστήριξη για πρακτικά θέματα που αφορούν την παραγωγή (διαμονή, διατροφή, μεταφορά, εξοπλισμό κλπ)
  • Εξεύρεση κατάλληλων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων γυρισμάτων αναλόγως των αναγκών της παραγωγής/Εντοπισμός τοποθεσίας και προτάσεις δραστηριοτήτων στην τοποθεσία
  • Εφαρμογή και ενημέρωση των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων: φωτογραφίες και / ή βίντεο των τοποθεσιών (Οδηγός τοποθεσιών/Location Guide) και επαγγελματιών και τοπικών εμπειρογνωμόνων (Οδηγός παραγωγής/Production Guide) για το σύνολο των χώρων γυρισμάτων (δημόσιοι ή ιδιωτικοί)
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες για ανεύρεση ιδιωτικών χορηγιών/χρηματοδοτήσεων
  • Υποστήριξη όσον αφορά τις διαδικασίες εισαγωγής κινηματογραφικού εξοπλισμού
  • Προώθηση περαιτέρω επαγγελματικής κατάρτισης, εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης φορέων του τομέα
  • Διαμεσολάβηση μεταξύ οπτικοακουστικού τομέα, τοπικής βιομηχανίας, τραπεζών και λοιπών εμπλεκόμενων τομέων
  • Υποστήριξη επενδύσεων στον οπτικοακουστικό τομέα, προωθώντας ταυτόχρονα τις περιοχές με τα επιμέρους πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τουριστικά, τοπικά και βιομηχανικά χαρακτηριστικά τους.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία [Ν3905 (ΦΕΚ 219/23.12.2010)] δεν απαιτείται η λήψη άδειας για την πραγματοποίηση κινηματογραφικών ή άλλων γυρισμάτων σε εξωτερικούς χώρους, με την επιφύλαξη ειδικών αδειών που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και οι οποίες χορηγούνται από τις κατά περίπτωση αρχαιολογικές, δημοτικές ή άλλες αρμόδιες αρχές. Η κινηματογράφηση σε ιδιωτική ιδιοκτησία απαιτεί άδεια που εκδίδεται από τους ιδιοκτήτες του εν λόγω ακινήτου. Σχετικά με κινηματογραφικές παραγωγές που πραγματοποιούνται σε δημόσιο χώρο και απαιτείται άδεια , ακολουθείται η εξής διαδικασία.

  • ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΕ ΜΝΗΜΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ

Για τη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης-βιντεοσκόπησης σε μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους και χρήσης αυτών, απαιτείται έγκριση από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, τα Μουσεία ή τα αρμόδια Κεντρικά Συμβούλια κατά περίπτωση. Η άδεια χορηγείται μετά από υποβολή σχετικής αίτησης από τους ενδιαφερόμενους.

Η αίτηση χορήγησης άδειας κινηματογράφησης/ βιντεοσκόπησης αποστέλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες ως εξής:

  • Για την κινηματογράφηση σε μεμονωμένα μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους ή μουσεία, στην ηλεκτρονική διεύθυνση των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων, Υπηρεσιών Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων ή του Μουσείου.
  • Για την κινηματογράφηση σε μνημείο/α UNESCO ή περισσότερα του ενός μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους ή μουσεία, στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων)

Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση τουλάχιστον έναν (1) μήνα πριν από τις προγραμματισμένες λήψεις, εφόσον δεν πρόκειται για λήψεις επίκαιρου-ειδησεογραφικού χαρακτήρα.  Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να αιτηθεί την ως άνω άδεια, ακόμη και αν συντρέχουν λόγοι απαλλαγής από την καταβολή τελών.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει αναρτήσει έντυπα αιτήσεων για χορήγηση αδείας χρήσης εικόνων, κινηματογραφήσεως και φωτογραφήσεως μουσείων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στην επίσημη ιστοσελίδα του: https://www.culture.gr/el/service/SitePages/view.aspx?iID=2691 

Διαδικασία έγκρισης:

Οι Κεντρικές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.Α., δηλαδή η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΔΑΜΕΕΠ), η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ), η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΔΒΜΑ) και της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων (ΔΠΑΝΣΜ) είναι αρμόδιες για την προώθηση του αιτήματος προς γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), αντιστοίχως, καθώς και την έκδοση της σχετικής Απόφασης.

Σχετική Νομοθεσία:

Με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ42/1020/62 (Φ.Ε.Κ. 1138/Β/10.4.2012) ορίζεται η έγκριση όρων και διαδικασιών για την πραγματοποίηση κινηματογραφικών λήψεων σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και σε μουσεία.

Καταβολή τελών

Η καταβολή των τελών, ανάλογα με την περίπτωση του αιτήματος, καθορίζονται με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/126463 (ΦΕΚ 3046/Β/30.12.2011)

  • ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟ

Για την χορήγηση άδειας κινηματογράφησης σε δημόσιους χώρους απαιτείται η άδεια από τον αρμόδιο Δήμο, όπου θα διεξαχθεί η κινηματογράφηση.

Το αίτημα αποστέλλεται απευθείας στον εκάστοτε αρμόδιο Δήμο.

Συμπλήρωση αιτήματος:

Στο αίτημα θα πρέπει να αναφέρονται τα εξής:

  • Στοιχεία ενδιαφερόμενου, όπως εταιρεία παραγωγής ή τηλεοπτικό δίκτυο (ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική δ/νση, τηλέφωνο, e-mail)
  • Ακριβείς ημερομηνίες κινηματογράφησης
  • Ακριβείς τοποθεσίες κινηματογράφησης στον εκάστοτε Δήμο
  • Ανάλυση του σκοπού του αιτήματος.

Διαδικασία έγκρισης:

Ο Δήμος εξετάζει και επεξεργάζεται την αίτηση στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και διασφαλίζει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία των οπτικοακουστικών παραγωγών και την ορθή χρήση του δημόσιου χώρου.

Καταβολή τελών

Η άδεια λήψης ταινιών σε δημόσιο χώρο, παρέχεται δωρεάν ΟΤΑΝ η οπτικοακουστική παραγωγή εξυπηρετεί κοινωνικούς ή πολιτιστικούς σκοπούς. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, για την άδεια λήψης απαιτείται καταβολή τέλους διαφήμισης, όπως προβλέπεται από Προεδρικά Διατάγματα.

  • ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΕΙΔΩΝ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ Η ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Σε περίπτωση υποβολής αιτήματος για τη χορήγηση άδειας φωτογράφησης ή κινηματογράφησης ειδών της άγριας πανίδας ή χλωρίδας, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει αίτησή προς τη Γενική Δ/νση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών & Αγροπεριβάλλοντος.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναρτήσει αίτηση υποβολής στην επίσημη ιστοσελίδα του: https://ypen.gov.gr/perivallon/dasi/diacheirisi-dason/adeies-erevnon/  

Η αίτηση αποστέλλεται ταχυδρομικώς ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της υπηρεσίας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., παρέχοντας τις προαναφερόμενες πληροφορίες.

  • ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ/ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Για κινηματογράφηση σε στρατιωτικές/λιμενικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια, παραμεθόριες περιοχές, καθώς και για υποβρύχιες ή εναέριες λήψεις σκηνών απαιτείται ειδική άδεια από τους αρμόδιους φορείς.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστέλλουν το αίτημά τους στο Τμήμα Υποστήριξης Διεθνών ΜΜΕ (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν τη φωτογράφηση ή κινηματογράφηση, αναφέροντας τα εξής:

  • Σενάριο – περιγραφή έργου
  • Το μέσο που εκπροσωπούν
  • Ημερομηνίες άφιξης και αναχώρησης από την Ελλάδα
  • Ημερομηνίες και τοποθεσίες κινηματογράφησης/φωτογράφισης στην Ελλάδα
  • Τα στοιχεία των μελών του συνεργείου (στοιχεία ταυτότητας/ διαβατηρίου εν ισχύ: όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία λήξης διαβατηρίου, ιδιότητα μελών συνεργείου).

Εν συνεχεία, η αίτηση προωθείται στον αρμόδιο φορέα, για έγκριση και έλεγχο τήρησης των απαιτούμενων προϋποθέσεων και περιορισμών.

  • ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΛΗΨΕΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ – ΣΜΗΕΑ (drones)

Τα μέλη των κινηματογραφικών συνεργείων που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν λήψεις με χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – ΣμηΕΑ (drones) παρακαλούνται να απευθύνουν το αίτημά τους στο Τμήμα Υποστήριξης Διεθνών Μέσων Ενημέρωσης (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) έχοντας συμπληρώσει τη σχετική αίτηση (http://www.ypa.gr/en/HCAA_UAS_FLT_request_editable.pdf) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την κινηματογράφηση.

 

Ι. Cash Rebate 

Η εφαρμογή του Ν.4487/2017 για τη λειτουργία του cash rebate, αποτέλεσε ένα αποφασιστικό βήμα στην προσέλκυση επενδύσεων μέσω της παραγωγής ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, κινουμένων σχεδίων και ψηφιακών παιχνιδιών στην Ελλάδα. 

Τον Σεπτέμβριο του 2018 (Ν. 4563/2018), το ποσοστό επιδότησης αυξήθηκε στο 35%, ενώ από τον Ιούλιο 2020 (Ν. 4704/2020) ανέρχεται στο 40%, προσφέροντας ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο για την υπαγωγή τηλεοπτικών σειρών (με κατώτατο όριο στις επιλέξιμες δαπάνες τα €15.000 έως €25.000 ανά επεισόδιο) και των ψηφιακών παιχνιδιών (με κατώτατο όριο στις επιλέξιμες δαπάνες τα €30.000). Η νέα νομοθεσία προβλέπει ως κατώτατο όριο τα €60.000 τόσο για τις ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) όσο και για τις ταινίες μικρού μήκους, ενώ το κατώτατο όριο των επιλέξιμων δαπανών για τις κινηματογραφικές ταινίες μυθοπλασίας παραμένουν τα €100.000.

Το ελληνικό cash rebate δεν έχει πλαφόν στην επιστροφή χρημάτων: μεγαλύτερη επένδυση σε επιλέξιμες δαπάνες ισούται με μεγαλύτερη επιστροφή από το πρόγραμμα! Επιπλέον, μπορεί να λειτουργήσει ως εγγύηση για τους παραγωγούς προκειμένου να δανειοδοτηθούν μέσω των ελληνικών τραπεζών. Η χρηματοδότηση της επιχορήγησης εξασφαλίστηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο έχουν δεσμευτεί €75.000.000 για τα έτη 2018 έως 2022.  Από τον Απρίλιο 2018 έως τον Σεπτέμβριο 2020 έχουν εγκριθεί 86 αιτήσεις για τη χρηματοδότηση έργων (εκ των οποίων 43 είναι διεθνείς και 43 ελληνικές παραγωγές). Το ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων στη χώρα ανέρχεται στα 90 εκ. ευρώ, ενώ το ποσό της επιστροφής χρημάτων μέσω του cash rebate ανέρχεται στα 30 εκ. ευρώ. 

Επιστροφή μετρητών σε εγχώρια ή/και αλλοδαπή οπτικοακουστική παραγωγή σε ποσοστό 35% επιλέξιμων δαπανών που διενεργήθηκαν στην ελληνική επικράτεια. Η παραγωγή οπτικοακουστικών έργων υποστηρίζει κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές, ταινίες κινουμένων σχεδίων και ψηφιακά παιχνίδια που επιλέγουν την Ελλάδα ως τόπο κύριας παραγωγής ή/και μεταπαραγωγής και αφορά οπτικοακουστικές παραγωγές που δαπανούν τουλάχιστον 100.000 € και αντίστοιχα 30.000 € ανά επεισόδιο στην Ελλάδα και πληρούν τα πολιτιστικά κριτήρια που θέτει η νομοθεσία. Το ποσό της ενίσχυσης Cash Rebate δεν φορολογείται γιατί αποτελεί μειωτικό στοιχείο του κόστους παραγωγής του έργου.

 

Ν. 4487/17 (ΦΕΚ 116/Α/9-8-2017)

Ν. 4563/18 (ΦΕΚ 169/Α/20-9-2018)

ΚΥΑ 128/11-12-2018 (ΦΕΚ 5810/Β/24-12-2018)

 

ΙΙ. Tax Relief (Φορολογικό κίνητρο)

Με την εφαρμογή του Ν.4172/2013-71Ε και της ΚΥΑ 1007/09-01-2019, το ΕΚΟΜΕ διαχειρίζεται πλέον και το πρόγραμμα tax relief, που προβλέπει φορολογική απαλλαγή ύψους 30% για επενδύσεις σε εγχώριες ο/α παραγωγές (μέσω της ίδιας διαδικασίας που ισχύει για το cash rebate). Το πρόγραμμα μπορεί να αξιοποιηθεί και σε συνδυασμό με το cash rebate αγγίζοντας έως το 50% του συνολικού κόστους παραγωγής ενός έργου.

Πηγή στοιχείων: Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων (EKOME)

 

Φορολογικό Κίνητρο 30% 

KYA Αριθμ. 1007/09-01-2019

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις, θα εντοπίσετε στον Χρηματοδοτικό Κανονισμό του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου: http://www.gfc.gr/images/files/KANONISMOS_2015.pdf

CIAK Δυτικής Ελλάδας

H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δημιούργησε το δικό της Film Office για την υποστήριξη και τη διευκόλυνση ανάπτυξης οπτικοακουστικών παραγωγών της Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για ένα γραφείο προσέλκυσης και υποστήριξης οπτικοακουστικών παραγωγών, το οποίο αποτελεί το σημείο πρώτης επαφής και αναφοράς κατά τη διάρκεια γυρισμάτων κινηματογραφικών παραγωγών στην Δυτική Ελλάδα.

 
©2025 CIAK Δυτικής Ελλάδας. All Rights Reserved.

Search