ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέση - πληθυσμός
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μία από τις δεκατρείς περιφέρειες της Ελλάδας και καταλαμβάνει το ΒΔ τμήμα της Πελοποννήσου και το Δυτικό άκρο της Στερεάς Ελλάδας. Βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, τον Πατραϊκό και τον Κορινθιακό κόλπο. Περιλαμβάνει τις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Καλύπτει 11.350 τ.χλμ., ήτοι το 8,6% της συνολικής έκτασης της χώρας.
Η Π.Δ.Ε. είναι η 4η σε πληθυσμό Περιφέρεια της Ελλάδας με 679.796 κατοίκους. Οι κάτοικοί της απασχολούνται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, στο εμπόριο αλλά και στη βιομηχανία. Σύμφωνα με την απογραφή 2011, μεγαλύτερη πόλη είναι η Πάτρα (πρωτεύουσα της Π.Ε. Αχαΐας) με 213.984 κατοίκους, ακολουθεί το Αγρίνιο με 94.181 κατοίκους, το Αίγιο με 49.872, ο Πύργος (πρωτεύουσα της Π.Ε. Ηλείας) με 47.995 και η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου (πρωτεύουσα της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας) με 34.416 κατοίκους.
Τρόποι πρόσβασης
Με αυτοκίνητο: Από το Αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος : μέσω Αττικής οδού και εθνικής οδού Αθηνών – Πατρών (Ολυμπία οδός).
Με μέσο μαζικής μεταφοράς: Από το κύριο κτίριο του αεροδρομίου (θύρες 4.5) με το λεωφορείο ως τον Σταθμό Λεωφορείων στον Κηφισό και από εκεί με το ΚΤΕΛ.
Με την Στερεά Ελλάδα συνδέεται μέσω της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, αλλά και των πορθμείων Ρίου – Αντιρρίου.
Με πλοίο: Καθημερινή σύνδεση με Ανκόνα, Μπάρι, Μπρίντιζι, Τεργέστη, Βενετία, Ηγουμενίτσα, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά. Το λιμάνι του Κατάκολου Ηλείας αποτελεί προορισμό για κρουαζιερόπλοια, λόγω των υψηλών προδιαγραφών του αλλά και της προνομιακής του θέσης καθώς απέχει μόλις 33 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία.
Με αεροπλάνο: Από το αεροδρόμιο του Αράξου Αχαΐας (45 χλμ. από την Πάτρα) εκτελούνται πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού (καλοκαιρινούς μήνες). Από το αεροδρόμιο του Ακτίου στην Αιτωλοακαρνανία εκτελούνται πτήσεις εξωτερικού (καλοκαιρινούς μήνες).
Περιβάλλον – κλίμα
Το 45,3% της επιφάνειας της ΠΔΕ καλύπτουν τα ορεινά εδάφη, το 25,6% τα ημιορεινά και το 29,1% οι πεδινές εκτάσεις. Από τις περιφερειακές ενότητες η πλέον ορεινή είναι η Αιτωλοακαρνανία (46,4%) και η πλέον πεδινή η Ηλεία (60%).
Υψηλότερα όρη: Χελμός (2.355 μ.), Ερύμανθος (2.222μ.), Παναχαϊκό (1.926 μ.) και Παναιτωλικό (1.926 μ.).
Λίμνες: Τριχωνίδα, Αμβρακία, Λυσιμαχεία, Οζερός, Καϊάφα.
Λιμνοθάλασσες: Μεσολογγίου (η μεγαλύτερη της Ελλάδας), Κοτυχίου και Καϊάφα.
Ποταμοί: Αχελώος, Εύηνος, Μόρνος, Βουραϊκός, Πείρος, Σελινούντας, Γλαυκος, Πηνειός, Αλφειός, Ερύμανθος, Νέδα.
Κλίμα : Εύκρατο μεσογειακό. Οι πεδινές περιοχές της Περιφέρειας έχουν θερμά καλοκαίρια και ήπιους και βροχερούς χειμώνες, ενώ οι ορεινές χαρακτηρίζονται από πιο κρύους χειμώνες και δροσερά καλοκαιρινά βράδια.
Επίσημη γλώσσα: Ελληνικά. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού μιλάει την Αγγλική γλώσσα.
Διαμονή : Η ΠΔΕ διαθέτει ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ. Διαθέτει περίπου 10.000 ξενοδοχειακά δωμάτια και 28 ιδιωτικά κάμπινγκ.
Νόμισμα: Επίσημο νόμισμα είναι το ευρώ (€).
Σημεία πληροφόρησης: Σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας λειτουργούν Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών τις διευθύνσεις των οποίων μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα www.kep.gov.gr ή στο τηλέφωνο 1500.
Πηγή: Τουριστικός οδηγός Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας